"Dobrůtky na víkend" - Valentýnské cupcakes :)

Ahoj všem :) 

Blíží se Valentýn a tak jsem přemýšlela, co dobrého upéct :) Valentýna nějak extra neslavíme, přítel na to většinou stejně zapomene a nebo je unavený z práce, takže žádné romantické dobrodružství nepodnikáme. Ale vždycky si zajdeme na příjemnou večeři (alespoň nemusím vařit já a někdo obslouží mě:D) a na doma připravím nějaký dobrý dezertík :)

Minulý rok jsem pekla Valentýnský dort Red Velvet a ten teda sklidil velký úspěch :) Letos jsem chtěla ale něco rychlejšího, abych v kuchyni netrávila půlku dne :))

Přemýšlela jsem ještě, že kdyby nebyl čas udělala bych Tiramisu s jahodami, to ale kuchtím docela často. A nebo Kreslené palačinky? Ty ale taky dělám skoro každý týden

Nakonec volba padla na cupcakes :) 




Recepty jsou jednoduché a navíc suroviny jsou běžně dostupné, tak se do toho pustíme :))

Vanilkové cupcakes
115 g másla (změklého)
150 g cukru krupice
3 vejce
200 g polohrubé mouky
120 ml mléka
1 lžičku prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkové aroma)

Postup je velmi jednoduchý. Máslo ušleháme s cukrem a poté budeme přidávat po jednom vejce. Snížíme rychlost šlehání a přidáme polovinu mouky s kypřícím práškem. Poté přidáme mléko s extratkem a nakonec druhou polovinu mouky. A aby těsto nebylo tak suché, můžeme přilít lžíci oleje. Pečeme v předehřáté troubě na 175°C přibližně 20 - 25 minut do zlatova:)


Kávové cupcakes
110 g másla (změklého)
150 g cukru
2 vejce
200 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
90 ml silné kávy
30 ml mléka
špetka soli

Postup je stejný jako u předchozího receptu. Máslo ušleháme s cukrem a poté budeme přidávat po jednom vejce. Snížíme rychlost šlehání a přidáme polovinu mouky s kypřícím práškem a solí. Poté v jiné misce smícháme kávu a mléko, přidáme do těsta a nakonec druhou polovinu mouky. Pečeme v předehřáté troubě na 175°C přibližně 20 - 25 minut do zlatova :)


Krém na obě variaty
máslo + moučkový cukr + puding

Máslo vyšlehám s moučkovým cukrem (dělám to od oka a cukru dávám tak přiměřeně, aby to nebylo tak zase sladké) a poté přidám trošku uvařeného pudingu (protože moc máslové krémy nemusím, tak proto puding) :)
Ještě jsem do krému smíchala krém z německého Brandnooz Boxu, který byl ale tak sladký a byl cítit umělotinou, že samotný se fakt nedal jíst, ale když jsem ho smíchala s tím svým, byla to mňamka :)


A teď pár fotek z přípravy :) 












Máte rády cupcakes? Co dobrého máte v plánu na Valentýna?
Dobrou chuť :)

P.S. tyto cupcakes byly jenom zkušební a jak se zdá, tak byly výborné, protože v lednici zbyly poslední dva :D 

14 komentářů:

  1. Vypadají krásně, hned bych si dala. :o)
    Hanďa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. byly vynikající, musela jsem se krotit, abych je nesnědla všechny :))

      Vymazat
  2. Vypadají krásně - hledám nějakou inspiraci na valentýnské menu - red veltet jsem dělala minulý týden k narozeninám a musím říct, že je to opravdu luxus - akorát jsem ho nezdobila marcipánem, ale ovocem (miluju ovoce) a vytáhla jsem ho na 17 cm :D; mno cupcakes ale dělat nebudu - prostě mi nějak nechutná (možná je to kvůli tomu, jak jsou tak populární jako přívěsky, řetízky, čelenky, trička... a možná taky, že má tchýně je stále kutí :D)
    Udělala bych makronky, ty jsem ještě nepekla - ale nějak mi nepřijdou slavnostní, možná nějaké čokoládové sufflé - ale to taky dělám dost často...tak stále nevím.

    Lil

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. makronky jsem taky ještě nedělala, ale někdy bych je ráda zkusila :) a co třeba zkusit čokoládovou pěnu? tu jsem dělala podle Pohlreicha a byla fakt dobrá :)

      Vymazat
    2. paráda - díky za tip - hned pohledám na internetu :)

      Vymazat
    3. mám receptík v menu - recepty a tam menu podle Z.Pohlreicha :) zkoušela jsem sestavit celé menu, podle jeho receptů a vážně jsme si moc pochutnali (zvala jsem na večeři i příbuzné) :)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. nejraději bych je snědla všechny, ale byla jsem tak hodná a podělila jsem se :D :))

      Vymazat
  4. Taky přemýšlím, že udělám jen cupcakes. Tyhle vypadají úžasně. Zdobení je z marcipánu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, z marcipánu :)) byly tak dobré, že je prý budu muset upéct o víkend znovu :))

      Vymazat
  5. Vyzerajú veľmi dobre dnes som robila muffinky také čokoládové s kyslou smotanou a boli véééľmi dobré ;) Aj tieto môžu byť fajn ;)

    Freedom-dream-desire

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :)